EL MÓN
DESPRÉS DELS DESCOBRIMENTS
L'arribada dels conquistadors
espanyols al continent americà, al segle XV, va marcar la caiguda i desaparició
dels imperis asteca i inca. Amb el descobriment de diferents jaciments
arqueològics, a començaments del segle XX, es va evidenciar la riquesa i l'alt
grau de desenvolupament d'aquestes civilitzacions precolombines, que van
existir durant segles, abans que els europeus arribessin a Amèrica.
Anomenem a les civilitzacions
precolombines a aquelles que es van desenvolupar al continent americà abans de
l’arribada dels europeus. Els maies, els asteques i els inques
Maies → Estaven el territori de la
Península de Yucatán. Eren agricultors, s’organitzaven en ciutats - estat
independents entre sí i van desenvolupar grans coneixements d’astronomia i
matemàtiques. Molt abans de l’arribada dels conqueridors espanyols, unes
guerres i altres catàstrofes van provocar la seva decadència .
Inques → Ocupaven el territori de la
serralada dels Andes(a sud-americà). Eren governats per l’Inca, un cap
considerat fill del sol.
Asteques → Els asteques van ser un poble guerrer amb un gran imperi ubicat a l’actual estat de Mèxic, on l’agricultura i el comerç eren la base econòmica. Van desenvolupar tècniques de regadiu i camps de cultiu flotants. Utilitzaven l’ escriptura pictogràfica.
Les úniques civilitzacions que
quedaven quan van arribar els espanyols a Amèrica eren els asteques i els
inques, ja que els maies havien desaparegut al segle IX dC (després de crist) .
Quan els conqueridors van arribar al
continent van descobrir enormes mines d'or i plata a Mèxic i al Perú. Els
territoris americans van representar així una font d’ingressos importants per a
Castella.
Els conquistadors va portar molts
productes. Molts d'ells van canviar la dieta i els costums del món com: el blat
de moro, la patata, el cacau, el tabac, el pebrot i la carabassa.
El tomàquet:
El tomàquet que és cultivava al
centre de sud-americà. El nom prové de l'asteca "xitomate". Els
espanyols van dur el tomàquet a Europa en 1540, el qual va créixer amb
facilitat en els climes mediterranis.
La patata:
La patata que és cultivava en algunes zones d'Amèrica. Quan van arribar el
espanyols no se la volien menjar perquè és pensaven que era tòxica. Uns anys
després la van provar i es van estendre per tot Europa.
La xocolata:
La xocolata es va
crear Mèxic. Una vegada que els espanyols van conèixer l'existència del fruit i
de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos .
Els conqueridors també van portar
productes europeus a Amèrica com ara el cafè.
La descoberta d’Amèrica va propiciar
l’interès pels viatges i el coneixements de la fauna, la flora i la geografia
del món. Molts reis (especialment els Reis Catòlics i el rei de Portugal) van
pagar expedicions a navegants i aventurers que van ampliar el món que es
coneixia. Els regnes, a més de buscar una ruta alternativa entre el Mediterrani
i Àsia, buscaven or i altres productes per fer-se poderosos davant els altres regnes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario