miércoles, 25 de noviembre de 2015

El món després dels descobriments








EL MÓN DESPRÉS DELS DESCOBRIMENTS


L'arribada dels conquistadors espanyols al continent americà, al segle XV, va marcar la caiguda i desaparició dels imperis asteca i inca. Amb el descobriment de diferents jaciments arqueològics, a començaments del segle XX, es va evidenciar la riquesa i l'alt grau de desenvolupament d'aquestes civilitzacions precolombines, que van existir durant segles, abans que els europeus arribessin a Amèrica.

Anomenem a les civilitzacions precolombines a aquelles que es van desenvolupar al continent americà abans de l’arribada dels europeus. Els maies, els asteques i els inques

Maies → Estaven el territori de la Península de Yucatán. Eren agricultors, s’organitzaven en ciutats - estat independents entre sí i van desenvolupar grans coneixements d’astronomia i matemàtiques. Molt abans de l’arribada dels conqueridors espanyols, unes guerres i altres catàstrofes van provocar la seva decadència .

Inques → Ocupaven el territori de la serralada dels Andes(a sud-americà). Eren governats per l’Inca, un cap considerat fill del sol.


Asteques → Els asteques van ser un poble guerrer amb un gran imperi ubicat a l’actual estat de Mèxic, on l’agricultura i el comerç eren la base econòmica. Van desenvolupar tècniques de regadiu i camps de cultiu flotants. Utilitzaven l’ escriptura pictogràfica.

Les úniques civilitzacions que quedaven quan van arribar els espanyols a Amèrica eren els asteques i els inques, ja que els maies havien desaparegut al segle IX dC (després de crist) .

Quan els conqueridors van arribar al continent van descobrir enormes mines d'or i plata a Mèxic i al Perú. Els territoris americans van representar així una font d’ingressos importants per a Castella.

Els conquistadors va portar molts productes. Molts d'ells van canviar la dieta i els costums del món com: el blat de moro, la patata, el cacau, el tabac, el pebrot i la carabassa.

El tomàquet:

El tomàquet que és cultivava al centre de sud-americà. El nom prové de l'asteca "xitomate". Els espanyols van dur el tomàquet a Europa en 1540, el qual va créixer amb facilitat en els climes mediterranis.

La patata:

La patata que és cultivava en algunes zones d'Amèrica. Quan van arribar el espanyols no se la volien menjar perquè és pensaven que era tòxica. Uns anys després la van provar i es van estendre per tot Europa.

La xocolata:

La xocolata es va crear Mèxic. Una vegada que els espanyols van conèixer l'existència del fruit i de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos .

Els conqueridors també van portar productes europeus a Amèrica com ara el cafè.

La descoberta d’Amèrica va propiciar l’interès pels viatges i el coneixements de la fauna, la flora i la geografia del món. Molts reis (especialment els Reis Catòlics i el rei de Portugal) van pagar expedicions a navegants i aventurers que van ampliar el món que es coneixia. Els regnes, a més de buscar una ruta alternativa entre el Mediterrani i Àsia, buscaven or i altres productes per fer-se poderosos davant els altres regnes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario